æ Rummelpot er æ salt i æ sup

I 2007 blev den sønderjyske "autonomi" brudt, landsdelen forsvandt desværre i sine historiske (identitets-) grænser i forbindelse med kommunalreformen. Tænk bare på, at vi i 2015 kunne opleve at Christiansfeld - historisk noget af det mest sønderjyske - blev hædret med verdens naturarv, men det var ikke en geil sønderjysk borgmester, som modtog hæderen. Jo, sammenhængskraften er sat på en prøve, hvor Haderslev trækker mod nord, Tønder mod vest og Aabenraa og Sønderborg bejler mod syd, hvis de i øvrigt kan skabe fred med hinanden.

Det er på denne baggrund, at æ Rummelpot har haft og stadig har en ganske særlig betydning for os her i Sønderjylland. Det kan da godt være, at man i København kan give afkald på Blæksprutten, men i Sønderjylland er æ Rummepot et stykke af vores fælles kultur, fordi den rummer noget dansk og tysk humor på bedste vis - med bid og dog med glimt og kærlighed til denne landsdel. 

æ Rummelpot har haft en brobyggende virkning både i modgangs- og nu i medgangstider.

Når vi derfor taler om Sønderjyllands fremtid, så håber jeg, at alle vil støtte redaktør Sven-Erik Ravn og de ansvarlige for æ Rummelpot i at videreføre denne uerstattelige tradition som - med Kresten Phillipsens ord - er "æ salt i æ sup", for dansk og tysk i grænselandet kan slet ikke erstattes af noget andet, som får os til at trække på smilebåndet. 

Redaktør Siegfried Matloks hyldest i anledningen af æ Rummelpots 70 års jubilæum

Tags: æ Rummelpot, magasin, karikatur, Sønderjysk Humor

Udskriv